Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Χαράλαμπος Εκμεκτσόγλου



ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Χαράλαμπος Εκμεκτσόγλου γεννήθηκε στο Ναζλή της Μ. Ασίας το 1913 και τα πρώτα του μουσικά μαθήματα (πιάνο) πήρε στη Σμύρνη με το διάσημο μουσικοδιδάσκαλο και πιανίστα εκεί, Δήμο Μιλανάκη. Με την καταστροφή ήρθε το 1922 στην Αθήνα. Το 1926 ενεγράφη στην «Αθηναϊκή Μαντολινάτα». Εκεί σπούδασε κιθάρα με τον Κώστα Λάβδα και θεωρία της Μουσικής με τον Ιωάννη Μαργαζιώτη. Το 1932 πήρε το δίπλωμα κιθάρας με βαθμό άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο.
Αμέσως του ανατέθηκε η διδασκαλία της κιθάρας στις σχολές της μαντολινάτας. Τότε άρχισε και τη μελέτη ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών με το Φιλοκτήτη Οικονομίδη, Δημήτρη Μητρόπουλο και Γεώργιο Σκλάβο που τα τελείωσε στο Ελληνικό Ωδείο με το Μάριο Βάρβογλη (πτυχίο με άριστα). Το 1934 ανέλαβε τη διδασκαλία της κιθάρας στο «Μουσικό Λύκειο» και τον ίδιο χρόνο ίδρυσε την Ελληνική Μαντολινάτα, με συμμετοχή χορωδίας, που είχε σοβαρή μουσική δράση με σειρά συναυλιών. Το 1945 ανέλαβε τη διδασκαλία της κιθάρας στο «Ελληνικό Ωδείο» όπου και δίδαξε για περίπου 40 χρόνια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Στα χρόνια 1956-1958, με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης παρακολούθησε τις τάξεις δεξιοτεχνίας των Αντρέ Σεγκόβια και Εμίλιο Πουχόλ στη Μουσική Ακαδημία της Σιένα. Έδωσε ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.
Ας σημειωθεί, ότι μέχρι το 1945 κανένα ωδείο στην Ελλάδα δεν είχε ιδρύσει τάξη κιθάρας. Είναι ο πρώτος που δίδαξε συστηματικά κιθάρα στην Ελλάδα, με τις μεθόδους των Aguado, Tarrega και Pujol. Μέχρι το 1945, η κιθάρα διδασκόταν μόνο στις διάφορες μαντολινάτες και αντιμετωπιζόταν κυρίως ως όργανο συνοδείας. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, στην Ελλάδα η κιθάρα θεωρείτο αποκλειστικά ως όργανο της λαϊκής μουσικής, ενώ κατά το δεύτερο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος γι αυτήν και η θέση της μεταξύ των οργάνων της κλασικής μουσικής κατέστη σημαντική.
Πέθανε στην Αθήνα το 1989.


ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Οι κυριότερες εμφανίσεις του στο εξωτερικό είναι οι εξής:
·         Το 1955 στο Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Μοδένα (πρώτο Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα).
·         Το 1956 στις εορτές κιθάρας στο Τράουντενφελς και το 1957 στο Λεοπολντστάιν της Αυστρίας (σύμπραξη με τον καθηγητή της Κρατικής Ακαδημίας της Βιέννης Καρλ Σάιτ).
·         Το 1958 στο Φεστιβάλ κιθάρας του Βερολίνου (εκεί έδωσε και μια διάλεξη με θέμα «Η ιστορία της κιθάρας στην Ελλάδα και αι εξελίξεις αυτής από των αρχαίων χρόνων μέχρι σήμερον» που δημοσιεύθηκε στο «Guitar News» του Λονδίνου).
·         Το 1960 Σειρά συναυλιών με το μουσουργό και πιανίστα Γ. Γεωργιάδη στην Ιταλία (Σιένα και άλλες πόλεις, Ραδιοσταθμός Ρώμης και Φλωρεντίας).
·         Το 1962 με ειδική πρόσκληση μετέβη ως εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ιαπωνία στο «Διεθνές Συνέδριο Κιθαριστών» κι έδωσε σειρά συναυλιών στο Τόκιο, Οσάκα, Ναγκόγια, Νάρα, Κιότο και αλλού.


ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο Χαράλαμπος Εκμεκτσόγλου έχει εκδώσει διδακτικά έργα:
·         τρεις Μεθόδους κιθάρας κατά το ισπανικό σύστημα Tarrega
·         Τεχνική της κιθάρας – Κλίμακες
·         10 Συνθέσεις
·         10 Διασκευές και εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών
·         10 Διασκευές κλασικών τεμαχίων για κιθάρα
·         10 Διασκευές διαλεκτών τεμαχίων κιθάρας
·         24 Σπουδές του Σορ
·         Πρακτική μέθοδος με ακομπανιαμέντα
·         Ιστορία της κιθάρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Έχει επίσης πολλά ανέκδοτα έργα.


ΜΑΘΗΤΕΣ

Στο εξωτερικό:
-          Γιώργος Σακελλαρίου (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο San Francisco της Καλιφόρνια),
-          Σπυρ. Θωμάτος (καθηγητής στο Ωδείο Wintherthur της Ελβετίας),
-          Δημήτρης Νικητός (καθηγητής στο Ωδείο της Στουτγάρδης),
-          Ελένη Ψαθά – Wells (καθηγήτρια στο κολλέγιο Ashford Wen του Λονδίνου),
-          Ishiro Okamoto,
-          Επαμ. Κονσολάκης,
-          Κων. Τζαφέρης.

Στη Ελλάδα:

                        Λίτσα Χριστοπούλου, Παναγιώτης Ιωάννου, Κωνσταντίνος Τριάντος, Σπύρος Φλουράκης, Κωνσταντίνος Χρήστου, Κωνσταντίνος Κοτσιώλης, Ανδρέας Παπαδάτος, Γεώργιος Νικολόπουλος, Σωτηρία Τσόλια, Ανδρέας Μπαζός, Γεώργιος Δήμου, Γεώργιος Παζαΐτης, Γεώργιος Διακοσάββας, Δημήτρης Αρβανιτίδης, Σπυρίδων Κομιανός, Ευαγγελία Βιντζηλαίου, Βασίλης Αρσενίδης, Αναστάσης Ολύμπιος, Θεοδόσης Τεμζελίδης, Σωτήρης Σταυράκης, Γεώργιος Κωτσάκης, Ιωάννης Σαμουελιάν, Χαράλαμπος Σαμαρτζής, Δώρα Μανωλοπούλου, Σουλτάνα Κακλή, Μιχάλης Βαϊνδιρλής, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Μάριος Παύλου και Θανάσης Τσοκόμης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου