καλωσήρθατε στην προσωπική μου ιστοσελίδα

Ubuntu!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια
Ubuntu???

Το Ubuntu είναι η πιο δημοφιλής διανομή του λειτουργικού συστήματος Linux.

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα για Η/Υ όπως τα Windows, το MacOS (για Η/Υ της Apple) ή παλιότερα το DOS.

Άλλες διανομές του Linux είναι το Lubuntu (με λιγότερες απαιτήσεις για παλαιότερα συστήματα), το Kubuntu, το Xubuntu κ.α.

Γιατί Ubuntu??

Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο του Android στον H/Y σας. Είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δεν χρειάζεται antivirus ούτε ανασυγκρότηση του δίσκου. Το 99% των εφαρμογών που μπορεί κανείς να χρειαστεί είναι επίσης δωρεάν. Όλα γίνονται πιο γρήγορα απ” ότι στα Windows ειδικότερα δε σε παλαιότερους Η/Υ καθώς είναι πολύ πιο ελαφρύ σαν σύστημα. Επίσης σκεφτείτε ότι πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιεί κανείς στα Windows με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Firefox αναπτύχθηκαν αρχικά σε Linux.

Μειονεκτήματα?

Μα φυσικά. Κυριότερο μειονέκτημα είναι το ότι απαιτεί μια σχετική γνώση στους H/Y στις αρχικές ρυθμίσεις του. Μπορεί να προκύψουν μικρά θέματα που θα χρειαστούν λίγο ψάξιμο για να επιλυθούν. Επίσης η πλειονότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιεί κανείς στα Windows δεν μπορούν να τρέξουν σε Linux (θα πρέπει κανείς να τις αντικαταστήσει με αντίστοιχες – δωρεάν – εφαρμογές).

Μπορούν να συνυπάρχουν το Ubuntu και τα Windows?

Με την σωστή εγκατάσταση ναι. Στην εκκίνηση του Η/Υ θα επιλέγει κανείς αν θέλει να τρέξει το ένα ή το άλλο λειτουργικό σύστημα. Από το Ubuntu μπορούμε να δούμε και να τροποποιήσουμε τα αρχεία των Windows, όμως το αντίστροφο δεν συμβαίνει εγγενώς.

Τι πρέπει να προσέξω πριν εγκαταστήσω το Ubuntu?

Το σκληρό δίσκο μόνο. Σε έναν H/Y με ένα σκληρό δίσκο θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διαμέρισμα (τουλάχιστον) επιπλέον στον δίσκο που θα φιλοξενήσει το Ubuntu για να κρατήσουμε και τα Windows. Αυτό το διαμέρισμα πρέπει να είναι «πρωτεύον» και όχι «λογικό». Επειδή λοιπόν ένας δίσκος μπορεί να έχει μέχρι το πολύ 3 πρωτεύοντα διαμερίσματα πρέπει να προσέξουμε πολύ αυτό το στάδιο.

Δεν φοβάμαι – θέλω να συνεχίσω !

Αρχικά πρέπει να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Ubuntu από εδώ, διαλέγοντας ανάλογα με τον επεξεργαστή του H/Y σας την έκδοση 32 ή 64 bit. Για να βρείτε ποια έκδοση χρειάζεστε πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο «Ο Υπολογιστής μου» και πατήστε στις Ιδιότητες. Εκεί γράφει αν τα Windows σας είναι 32 ή 64 bit.

Στη συνέχεια γράψτε το αρχείο iso που κατεβάσατε σε ένα CD, επανεκκινήστε τον H/Y σας και πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο που αναφέρει στην εκκίνηση για Boot Options κάντε εκκίνηση από το CD.


Για την εγκατάσταση δείτε αυτό το βίντεο (κατά προτίμηση να το έχετε ανοιχτό σε έναν άλλο H/Y ώστε να πηγαίνετε βήμα βήμα με το βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου