Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μάθημα 2 - Αξίες I


 
Η μουσική λέγεται ότι αποτελείται από ρυθμό, μελωδία και αρμονία. Για να ξεκινήσουμε και να ορίσουμε το ρυθμό χρειαζόμαστε τις αξίες.

Η πιο βασική αξία στη μουσική είναι το τέταρτο (1/4):

Αν λοιπόν γράψουμε τέσσερα τέταρτα στη σειρά θα έχουμε τέσσερα ισόχρονα "τα":


Ο παλμός που σημειώνεται με μπλε χρώμα τυχαίνει στο συγκεκριμένο παράδειγμα να συμπίπτει με το ρυθμό. Ο παλμός της μουσικής είναι οι χρόνοι. Οι χρόνοι είναι πάντοτε ίσοι μεταξύ τους και η ταχύτητά τους καθορίζεται από τη ρυθμική αγωγή ή αλλιώς από το tempo του έργου. Τους χρόνους τους μετράμε είτε με το χέρι (με συγκεκριμένες κινήσεις) είτε με το πόδι (εάν παίζουμε κάποιο μουσικό όργανο).

Για να έχουμε ενδιαφέρον στο ρυθμό μας θα χρειαστούμε τουλάχιστον μία ακόμη αξία και ειδικά το όγδοο (1/8). Το όγδοο είναι το μισό του τέταρτου, επομένως τα δύο όγδοα θα ισούνται με ένα χρόνο. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουμε τα δύο όγδοα μαζί ως εξής:


Μάλιστα αν τα γράψουμε σε τέσσερις χρόνους έχουμε οκτώ ισόχρονα "τι":


Τώρα λοιπόν που έχουμε δύο αξίες (το τέταρτο και το όγδοο) μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμούς:


ή


Στα παραπάνω παραδείγματα μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε κάτι να επαναλαμβάνεται:





Η επανάληψη  είναι το βασικότερο στοιχείο της μουσικής. Μας βοηθά στην κατανόηση της μουσικής. Ωστόσο οι πολλές επαναλήψεις τείνουν να κάνουν ένα μουσικό έργο βαρετό, ενώ αντιθέτως οι λίγες επαναλήψεις κάνουν ένα έργο δυσνόητο.
Συνήθως οι επαναλήψεις στη μουσική σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα του κοινού στο οποίο απευθύνεται το μουσικό έργο. Π.χ. τα παιδικά τραγούδια έχουν σύντομες μελωδίες που επαναλαμβάνονται πολλές φορές, ενώ η κλασική μουσική του 19ου και 20ου αιώνα έχει πολύ μεγάλες μελωδικές φράσεις με σχετικά λίγες επαναλήψεις.

6 σχόλια:

  1. Γεια, απλά θα ήθελα να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεις εδώ είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Απλός και κατανοητός. Costas Frangou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ. Σπάνια μπαίνει κανείς στον κόπο να γράψει ένα καλό σχόλιο. Χαίρομαι που υπάρχουν άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω η ασχετη και το καταλαβα...πολυ κατανοητα..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να συνεχίσει να χρησιμεύει το παρόν ιστολόγιο όπως και πρέπει να το ανανεώσω κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
  4. μπράβο σας για την εξαιρετική δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή